Roth Alu-LaserPlus® rörsystem

- installationsteknik för vatten, kyl och värmeinstallationer

Roth Alu-LaserPlus® rörsystem - en enkel installationsteknik för vatten, kyl och värmeinstallationer

Roth Alu–LaserPlus® är en milstolpe för installationsteknologin inom VVS–branschen. På grund av ökad efterfrågan har Roth utvecklat detta system som bygger på bra material och kopplingssystem.

Grundstommen i systemet är Roth Alu–LaserPlus® rör, ett 5–skiktsrör som utnyttjar de bästa egenskaperna hos Pe–XC röret och metallröret. Systemets kopplingar är av den välkända presstekniken som underlättar installationen och ger samtidigt det säkraste resultatet. Systemet består av ett antal komponenter som förenklar och förbättrar rörinstallationen, Alu–LaserPlus® röret är en produkt av hög kvalitet speciellt framtagen för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Det som gör Roth Alu–LaserPlus® röret unikt är den lasersvetsade aluminiummanteln som ger röret bästa tolerans och homogenitet. Röret är uppbyggt av två skikt PE–RT rör med ett aluminiumskikt mellan. PE–RT rörets flexibilitet gör Roth Alu–LaserPlus® röret till ett av marknadens mest flexibla rör att arbeta med. Produktionen, som är ISO 9001 kvalitetssäkrad, övervakas av flera instanser.

Roth Alu-LaserPlus® rör - ett stabilt och diffusionstätt rör

Roth Alu-LaserPlus® är ett installationsvänligt och flexibelt universalrör i dimensioner från 16 mm till 63 mm. Röret går att använda till värme, kyla och tappvatteninstallationer. På Roth Alu-LaserPlus® rören är aluminiummanteln lasersvetsad som ger mycket hög precision med en jämn kvalitet och homogenitet. Innerröret är tjockväggigt och klarar utan aluminiummanteln de tryck och temperaturer som röret är godkänt för.

Roth PressCheck®

Rören skarvas med Roth PressCheck® press fittings som levereras i PPSU eller mässing. PPSU är ett starkt plastmaterial med goda egenskaper när det gäller styrka och livslängd. PPSU kopplingen bidrar också till låga installationskostnader jämfört med metallkopplingar. Alla Roth kopplingar med rörgänga är tillverkade i mässing. Roth Alu-LaserPlus® är uppbyggt av ett innerrör tillverkat av polyetylen. Mellanröret består av en lasersvetsad aluminiummantel som ger röret god formstadga samtidigt som det blir diffusionstätt. Ytterröret är tillverkat av ett ljusgrått polyetylenskikt.
Roth tillverkar Roth Alu-LaserPlus® och Roth PPSU kopplingarna, vilket ger våra kunder en jämn och hög kvalitet med Roth systemgaranti.
Roth PressCheck® fittings är otäta tills de pressas. Detta säkerställer att installationen inte avslutas med opressade kopplingar.

Temperaturbegränsningar

Roth Alu-LaserPlus® röret och Roth PPSU kopplingarna klarar byggarbetsplatsernas tuffa miljöer. När rördelarna pressas ska omgivningstemperaturen vara mellan -20°C och +40°C. Batteridrivna Roth pressmaskiner bör inte användas under -10°C. Minimum driftstemperatur är -20°C.

Montering, fixering och expansion

Även om rör och kopplingar har mycket låg vikt, är det viktigt att alla rörstråk och stigarledningar klamras fast ordentligt. När rören innehåller vatten ökar vikten betydligt.

Roth pressverktyg och Roth pressbackar

Vi rekommenderar att våra kunder använder pressverktyg från Roth North Europe's produktsortiment, vertyget är testat med hänsyn till DVGW och omfattas därför av garanti. Finns det osäkerhet om det går att använda befintligt verktyg rekommenderar vi alltid att kunder kontaktar Roth Sveriges tekniska support innan arbetet påbörjas. I de fall pressverktyg används som inte är rekommenderade täcks arbetet inte av Roth garantivillkor.

  • Använd alltid pressbackar och pressinsatser från Roth North Europe med Roth profil
  • Vid pressning av Roth övergångskopplingar till koppar eller rostfritt, ska Roth backar med V-profil användas
  • Roth grundbackar används till dimensionerna 40, 50 och 63 mm

 

Roth kopplingar

Speciell kvalitet

Materialvalet är avgörande om för att upprätthålla optimal vattenkvalitet eftersom kvaliteten kan påverkas avsevärt av utfällning och partiklar från rör samt korrosion. Det ingår ett komplett program av Roth presskopplingar till Roth Alu-LaserPlus® systemet. Dessa är producerade i de modernaste och mest korrosionsbeständiga materialen, mässing av högsta kvalitet eller högteknologiskt plastmaterial PPSU.

Presskopplingar i mässing

I tappvatteninstallationer är mässing ett ypperligt material att använda. Det har stor motståndskraft mot alla sorters korrosion, som till exempel salt som finns i tappvatten, galvanisk spännings- och utmattningskorrosion. Roth sortimentet består av ett komplett urval i dimensionerna 16, 20, 26, 32, 40, 50 och 63 mm med de vanligaste gängorna. I sortimentet ingår också armaturer speciellt lämpliga för värmeinstallationer.

Egenskaper - Roth kopplingar

> Material i avzinkningsbeständig mässing, kategori A, enligt ISO 6509
> Egenskaper motsvarande DIN 50930
> Hårdhet: 80 HB
> Brottstyrka: 280 N/mm2
> Brottförlängning: 10%
> Sträckgräns Rp 0,2: 120 N/mm2

Roth presskopplingar i PPSU

PPSU är ett förhållandevis nytt plastmaterial som tidigare endast använts inom t.ex. rymdindustrin. PPSU har en oslagbar beständighet mot alla former av korrosion, som till exempel saltet som finns i tappvatten men även mot galvanisk spännings- och utmattningskorrosion. Roth sortimentet består av ett komplett urval i dimensionerna 16, 20, 26, 32, 40 och 50 mm. Här finns alla de vanligast förekommande formstycken utan gänga.


Egenskaper för kopplingslegeringar

> Material i Polyphensylsulfon (PPSU)
> Dragspänningar vid tryckförsök vid 23° C: 99 Mpa
> Längutvidgningskoefficient: 5,6 x 10-5 m/mK
> Slagstyrka enligt Izod vid 23° C: 694 J/m

Roth kopplingar

> Korrosionsbeständighet
> Hög temperatur- och tryckbeständighet, goda kemiska och termiska egenskaper
> Hygieniskt lämpligt överallt
> Mindre vatteninnehåll
> Högsta säkerhet med diffusionstäta Roth Alu-LaserPlus® rör
> Inga avledningar tack vare jämna inre ytor
> Praktiskt, montagevänligt och prisvärt
> Provat och testat under många år
> Överensstämmer med ingenjörstekniska krav
> Korrosions- och förzinkningsbeständig
> Överensstämmer med internationella standarder
> Uppfyller miljökraven
> Obegränsad användning i alla tappvatteninstallationer
> Certifierat enligt DVGW-arbetsblad W534

Vill du veta mer om våra produkter?